Hoe bereid je je voor op het onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden

Hoe bereid je je voor op het onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden

Hoe bereid je je voor op het onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden

Na een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek vind vaak een arbeidsvoorwaardegesprek plaats. In een arbeidsvoorwaarde gesprek maak je samen met jouw werkgever afspraken over welke arbeidsvoorwaarde er in jouw contact staan. Dit is het uitgelegen moment om in onderhandeling te gaan over jouw salaris. Dit kan een grote stap zijn maar na de informatie van deze blog ben goed geïnformeerd om deze stap te zetten.

Waar onderhandel je precies over?

Tijdens een arbeidsvoorwaardegesprek onderhandel je over jouw primaire en secundaire voorwaarden. Primaire voorwaarden zijn bijvoorbeeld jouw salaris, het aantal uur dat je werkt en jouw functie.

Secundaire arbeidsvoorwaarde zijn bijvoorbeeld jouw reiskostenvergoeding, een auto van de zaak, een telefoonvergoeding etc. Ter voorbereiding van het arbeidsvoorwaardegesprek is het goed om na te denken over welke arbeidsvoorwaarde jij precies wilt, er is veel meer dan alleen salaris waar je over kunt onderhandelen.

De voorbereiding

Ter voorbereiding is het goed om zelf te onderzoeken wat jij eigenlijk waard bent. Onderzoek wat het gemiddelde salaris is van jouw functie, dit kan doormiddel van een salaris check online tot het polsen bij vrienden met soort gelijke functies. Nadat het gemiddelde bij jou bekend is kun jij daar invullen aangeven aan de hand van de ervaring die je hebt en wat je zelf vind dat je waard bent, natuurlijk niet geheel onbelangrijk.

Bedenk voordat je in onderhandeling gaat over jouw salaris een onder en bovengrens waar je mee akkoord gaat en zorg dat je deze kunt onderbouwen om jouw leidinggevende te overtuigen dat jij dit bedrag echt waard bent.    

Het is niet raar om in onderhandeling te gaan met jouw leidinggevende. Mocht het zo zien dat het bod aan de onderkant van jouw grens is kun je secundaire voorwaarde in kaart brengen om het bod meer naar de bovenkant van jouw grens te halen. Bedenk van te voren goed welke secundaire arbeidsvoorwaarde belangrijk voor jou zijn en welke jij minder belangrijk vindt.

De onderhandeling

Omdat jij je goed hebt voorbereid op deze onderhandeling kun jij het voorstel met onderbouwing toelichten. Pas op dat je jouw voorstel rustig en beleefd brengt en zorg voor een gemoedelijke sfeer tijden het gesprek, dus niet dat je jouw leidinggevende overdonderd met alle argumenten. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw leidinggevende tijd geeft voor vragen, vraag waar mogelijk door en leg waar nodig onduidelijk heden extra uit.

Mocht het zo zijn dat jullie er tijdens het gesprek niet helemaal uit zijn gekomen, geef elkaar dan de tijd om er nog eens goed over na te denken en op een ander moment rustig verder te praten.

Na de onderhandeling

Na de onderhandeling is het verstandig om de afspraken vast te leggen en ervoor te zorgen dat jouw werkgever jouw nieuwe arbeidsvoorwaarde opneemt in een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Als dit gelijk gebeurd kan er achteraf gedoe voorkomen worden.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media