Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? 10 tips!

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? 10 tips!

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? 10 tips!

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? 10 tips!

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Wat moet er in een sollicitatiebrief staan en wat is de juiste indeling? In dit blogbericht helpen wij je graag op weg met een sollicitatiebrief maken! Van ons krijg je de top 10 tips hoe je een sollicitatiebrief schrijft. 

Lees onze blog over verschillende punten waar een werkgever rekening mee houdt voor het vinden van de geschikte kandidaat.

Ga direct naar:

TIP 1: Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Door je goed voor te bereiden laat je zien dat je gemotiveerd bent en echt geïnteresseerd in het bedrijf. Hierdoor zorg je ervoor dat je een streepje voor hebt op andere kandidaten. Goede vragen om jezelf te stellen kunnen zijn:

  • Wat doen ze precies?
  • Hoeveel werknemers hebben ze?
  • Hoeveel locaties?
  • Wat is de bedrijfscultuur?
  • Wat is de geschiedenis van het bedrijf?
  • Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf?
  • Wie zullen je collega’s worden?
  • Wie zal het sollicitatieproces leiden? Zorg dat je meer te weten komt over die persoon, zodat je weet wie je moet overtuigen
  • Waar is het bedrijf naar op zoek?

Door antwoorden op deze vragen te krijgen, kun je beter een gesprek voeren en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Goede tips om jezelf voor te bereiden zijn:

  • Lees de website, bekijk hun social media posts, meld je aan voor de nieuwsbrief e.d.
  • Bekijk LinkedIn, hier zie je vaak welke mensen er werkzaam zijn
  • Lees publicaties en jaarverslagen van het bedrijf (indien deze beschikbaar zijn).
  • Lees de vacaturetekst echt heel grondig door. 

TIP 2 - Telefonisch contact

Nu je weet wie bij het bedrijf werken en met wie je contact zult hebben tijdens het sollicitatieproces, is het verstandig om het bedrijf te bellen en te vragen naar de betreffende recruiter. Zorg ervoor dat je vragen klaar hebt liggen, zoals: 

  • hoe gaat de sollicitatieprocedure in zijn werk?
  • hoeveel gesprekken zullen we hebben?
  • moet ik een assessment maken?

Door de recruiter te bellen voordat je de sollicitatiebrief stuurt, kan de recruiter je stem horen en alvast een beter beeld krijgen van wie je bent. Zorg dat je voorbereid bent. Wees enthousiast en laat zien dat je wilt. Recruiters willen ook maar een ding en dat is de juiste kandidaat vinden, dus zij vinden het alleen maar fijn als je belt! 

TIP 3  - Opbouw sollicitatiebrief

Zo schrijf je de beste opbouw voor een sollicitatiebrief

Nu je alle informatie hebt en de recruiter van je bestaan af weet, kun je aan de slag met de brief. Je hebt nu alle handvatten om een ijzersterke sollicitatiebrief te schrijven! Maar we zeiden niet voor niets “een goede voorbereiding is het halve werk”, dus we hebben nog 1 taak voor je: de opbouw bedenken! Je kunt natuurlijk lukraak gaan schrijven, maar dan loop het risico achteraf op nieuwe ideeën te komen en de brief op de schop te moeten gooien om je nieuwe ideeën toe te voegen. Door een sollicitatiebrief opbouw te bedenken, weet je zeker dat je alle onderwerpen die je wilt bespreken tackelt. Een opbouw van een sollicitatiebrief kan er als volgt uitzien:

  • Jouw adresgegevens
  • De adresgegevens van je werkgever
  • Locatie en datum
  • Onderwerp
  • Aanhef
  • Openingszin
  • Alinea’s tekst met je motivatie en competenties
  • Afsluiting
  • Handtekening
  • Bijlage

TIP 4 - Begin met een sterke openingszin

Goed, de voorbereiding is nu echt voorbij, tijd voor het echte werk: schrijven! Begin met schrijven van de sollicitatiebrief, maar hoe doe je dat? Wat belangrijk is, is dat je eruit springt. Recruiters ontvangen soms wel tientallen sollicitatiebrieven op 1 vacature en die lezen ze echt niet allemaal tot in de puntjes. Ze kijken naar de brieven die hen opvallen en die gaan ze aandachtiger lezen. Hoe val je op? Met een originele openingszin! En zo verzin je de beste openingszin voor een sollicitatiebrief:

  • Maak de lezer nieuwsgierig
  • Wees origineel / uniek
  • Maak het niet te moeilijk
  • Maak het een vraag

Voorbeelden van goede openingszinnen:

  • Heeft u zelf wel eens een IKEA kast in elkaar gezet? Dan weet u dat er ruimte voor verbetering is. Hierbij heeft u die gevonden!
  • Alles voor een glimlach! Dat maken uw bezorgers meer dan waar. Met veel plezier bestel ik mijn producten bij Coolblue en ik zou mij heel graag willen aansluiten bij deze gezellige groep bezorgers.
  • Al jaren volg ik uw bedrijf, jullie normen en waarden zijn mij op het lijf geschreven. Toen de functie tot (...) vrijkwam heb ik direct mijn pen gepakt om te gaan schrijven. 

TIP 5 - Schrijf wat ze willen lezen

Nee, hiermee bedoelen we niet dat je moet liegen! In iedere vacature vind je competenties die het bedrijf zoekt bij een kandidaat. Leg de nadruk op de competenties die je hebt. Vertel dat je beschikt over die competenties en benoem voorbeelden waarmee je kan aantonen dat dit zo is. Stel je voor dat een recruiter 10 sollicitanten krijgt. 4 daarvan beschikken niet over de competenties die ze vragen, 3 beschikken wel over de competenties, maar benoemen dit niet, en de laatste 3 beschikken over de competenties en vertellen hierover in hun sollicitatiebrief. Wie denk jij dat de recruiter uitnodigt voor een gesprek? Juist, de laatste 3!

TIP 6 - Benoem relevante werkervaring

Naast competenties wil jouw nieuwe werkgever ook zien dat je ervaring hebt met hetgeen je gaat doen. Geef daarom praktijkvoorbeelden van situaties waarin je hebt moeten handelen dat voor je nieuwe werkgever relevant is. Dit hoeft niet te uitgebreid, daar is het sollicitatiegesprek voor. Een voorbeeld wat je kunt schrijven: door mijn tijd als klantenservicemedewerker heb ik leren omgaan met ontevreden klanten, waardoor ik stressbestendig ben geworden, een belangrijke competentie voor de functie binnen uw bedrijf. 

TIP 7 - Laat zien wie je bent

Werkgevers willen weten wie voor hun bedrijf komen te werken. Dat proberen ze zo goed mogelijk te weten te komen door je een sollicitatiebrief en cv op te laten sturen, maar dan hebben ze nog geen beeld over wie je bent. Verstuur daarom een foto mee of een link naar de LinkedIn profiel. Zorg uiteraard voor een professionele foto. Heb je die niet? Maak er dan een. Wil of kun je dat niet? Verstuur dan geen foto! Doe het goed, of doe het niet. 

TIP 8 - Houd het compact

Stel je eens voor dat je als recruiter tientallen brieven moet lezen, naast je normale werkzaamheden. Zou je daar zin in hebben? Waarschijnlijk niet. Verplaats je daarom in de voeten van de recruiter en bedenk jezelf: springt mijn brief eruit? Een recruiter wordt niet blij als hij een sollicitatiebrief ziet van 2 kantjes of meer. Probeer het daarom maximaal 1 A4’tje te houden. Dat kan makkelijk! Hierdoor zorg je ook dat je gaat kiezen en de beste tekst blijft staan. 

TIP 9 - Schrijf direct zonder spelfouten

Een spellingscheck na het schrijven is nooit een slecht idee, maar nog beter is om al direct tijdens het schrijven geen spelfouten te schrijven. Sommige mensen vinden het prettig om te blijven schrijven en later een spellingscheck te doen, maar hierdoor neemt het risico op spelfouten toe, ook als je een spellingscheck achteraf doet. Dus, schrijf direct zonder spelfouten én doe als je klaar bent een spellingscheck, zodat je helemaal zeker bent dat je geen spelfouten in je sollicitatiebrief hebt. 

TIP 10 - Eindig met een originele afsluiter

Hoe eindig je een sollicitatiebrief?
Eindig je sollicitatiebrief met een originele afsluiter. Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteer mag hier gerust humor bij! Mensen onthouden het einde het best, met van alles. Door een originele, grappige, opvallende slotzin in je sollicitatiebrief te zetten, zorg je ervoor dat de recruiter je onthoudt voordat hij verder gaat met de andere sollicitatiebrieven. Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar een eerder benoemd onderwerp in je sollicitatiebrief, maar je kunt het ook algemeen houden, zoals: bent u net zo enthousiast geworden als ik? Ik kom graag kennismaken tijdens een gesprek bij jullie op kantoor! 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media