Personeel uitlenen, de belangrijkste informatie op een rijtje!

Personeel uitlenen, de belangrijkste informatie op een rijtje!

Personeel uitlenen, de belangrijkste informatie op een rijtje!

Heb je tijdelijk minder werk of ben je een seizoenbedrijf maar wil je jouw personeel jaarrond zekerheid bieden? Dan kun je in overleg met jouw personeel overwegen om jouw personeel uit te lenen. Het uit lenen van personeel is een mooie manier om collega ondernemers te steunen in tijden van een krappe arbeidsmarkt of drukke periodes.

De voordelen van collegiaal in/uitlenen

Doormiddel van het uitlenen van personeel kan ontslag voorkomen worden en blijft de personeelsverloop zo laag mogelijk. Daarnaast wordt het tijdelijke personeelstekort van de collegiale inlener flexibel opgelost. De medewerker in kwestie krijgt een uitgebreider cv doordat hij of zij eigenlijk bij meerdere bedrijven ervaring opdoet. Dit kan voor de toekomst voordelig uitpakken.

Hoe werkt het uitlenen van personeel precies?

Doordat de werknemers nog steeds bij het bedrijf horen die uitleent is dit bedrijf eindverantwoordelijke voor het salaris van de werknemers. De inlenende werkgever betaald de hele loon aan de uitlenende werkgever, inclusief werkgeverslasten zoals vakantiedagen, vakantiegeld n eventuele andere vergoedingen. Er kan samen overeengekomen worden of er opslag over het loon wordt berekend die voor het uitlenende bedrijf zal zijn.

Er mag alleen uitgeleend worden als de werkzaamheden vergelijkbaar zijn, de arbeidsvoorwaarden niet veranderen, de uitlening past binnen het privé leven van de werknemer en de reistijd vergelijkbaar is voor de werknemer, anders zal de werknemer extra reiskosten vergoeding krijgen als hij of zij hiermee akkoord gaat.

Voor uitlening is er altijd toestemming nodig van de werknemer zelf. Er moet een zogenaamde ‘3-partijen overeenkomst gesloten worden, deze overeenkomst kan ook wel een inleencontract genoemd worden. In deze overeenkomst word de functie omschrijving en arbeidsduur vastgelegd en getekend door de inlenende partij, uitlenende partij en de werknemer.

Waar ontmoet je bedrijven voor het in en uitlenen van personeel?

Mocht u personeel willen in of uitlenen maar weet niet met welke organisatie u dit kunt doen zijn er verschillende platformen die werknemers matchen aan bedrijven die collegiaal willen inlenen. Twee van deze platformen zijn www.bedrijvenvoorelkaar.nl of www.nlwerktdoor.nl

Aandachtpunten

De uitlenende werknemer wordt beschermd door de wet WAADI (Wet Allocatie Arbeidskrachten bij Intermediairs). Deze wet schrijft voor dat de arbeidsvoorwaarde van de uitlenende partij blijven gelden. Dit betekend dat de werknemers recht hebben op precies dezelfde loon en overige vergoedingen. De uitlenende werkgever heeft daarnaast een registratieplicht en moet ingeschreven staan bij de KvK.

In en uitlenen van personeel kan gevolgen hebben op de NOW-aanvraag van het uitlenende bedrijf. Het recht op en de hoogte van de NOW-tegemoetkoming wordt bepaald door de omzetverlies die het uitlenende bedrijf draait. Door het uitlenen van medewerkers genereer je omzet waardoor het omzetverlies lager uit kan vallen en het uitlenende bedrijf geen of minder recht heeft op NOW.


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media